Příští rok na Pardubicku s přebytkem

letiste pardubiceRada Pardubického kraje schválila návrh krajského rozpočtu 2019, který je v přebytku 181 milionů korun. Stejně jako v předchozích letech bude ve znamení velkých investic. Vzhledem ke konzervativnímu nastavení krajského rozpočtu lze znovu očekávat, že dojde k zapojení dalších financí, které kraj získá ze zlepšeného inkasa daní. Návrh rozpočtu bude 18. prosince na svém posledním letošním jednání projednávat krajské zastupitelstvo.

Stejně jako v předchozích letech se snažíme nastavit krajský rozpočet konzervativním způsobem a příliš neriskovat tím, že bychom schválili záporné saldo, a poté v průběhu roku horko těžko hledali prostředky na některé investiční akce. Proto také je náš návrh přebytkový, růstový a znovu zaměřený na investice. Celkově se dostáváme do přebytku 181 milionů korun, které v průběhu roku společně s předpokládaným zvýšeným inkasem daní zapojíme znovu do investic ve všech oblastech. Již dnes mohu říci, že vývoj inkasa daní v letošním roce je pro naši investiční činnost velmi příznivý a věřím, že tomu tak bude i ve zbývajících dvou měsících,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že rozpočet je radou schválen s příjmy v hodnotě 4,529 miliardy korun a výdaji 4,348 miliardy korun.

Kraj bude i v příštím roce pokračovat v postupných rekonstrukcích a modernizacích silnic II. a III. tříd, a to jak ze svého vlastního rozpočtu či s přispěním evropských fondů. V oblasti kultury bude zahájena stavba provozní budovy tvrze Bouda nebo investice spojené se Zámkem Pardubice a Východočeským muzeem. Kraj také uvolní finanční prostředky na dostavbu Letiště Pardubice. „Jedná se o přeměnu bývalého vojenského autoparku na parkovací stání, pro které bude vybudována také plocha před samotným terminálem. Dále finančně podpoříme rozumnou dostavbu druhého patra terminálu samotného. Pro nás jako třetinového vlastníka společnosti EBA je limitní částka za všechny projekty 45 milionů korun bez DPH, což pro nás dle podílu činí 15,3 milionu korun,“ řekl hejtman.

V následujícím roce se také rozběhnou velké zdravotnické investice v podobě centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici či nové moderní budovy Nemocnice následné péče Moravská Třebová. „Právě pro předfinancování projektů z Evropských fondů a investice spojené s vybudováním centrálního příjmu v Ústí nad Orlicí jsme využili úvěr Evropské investiční banky v hodnotě 600 milionů korun,“ řekl hejtman. Kromě investic kraj nadále pokračuje v podpoře svých jednotlivých dotačních programů od Programu obnovy venkova přes podporu sportovních klubů či problémových mikroregionů. (pak)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji