Kotle i pro sociálně slabší

msk kotlikove dotaceDalší vlna kotlíkových dotací bude v Moravskoslezském kraji vstřícná i k rodinám s nižšími příjmy, důležitá bude pomoc obcí. Díky bezúročným půjčkám si budou moci vyměnit kotel i ti, kteří si to v minulých kolech nemohli dovolit. Půjčky budou zájemcům zprostředkovávat obce Moravskoslezského kraje. Se starosty obcí o tom diskutovala náměstkyně hejtmana  pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Moravskoslezský kraj je v čerpání kotlíkových dotací v republice nejúspěšnější. Rádi bychom v tomto trendu pokračovali i v příštím roce. Pomůže nám i skvělá novinka, se kterou přišlo ministerstvo životního prostředí. Stát si právě náš region vybral pro pilotní projekt bezúročných půjček rodinám s nízkými příjmy. Takže když žadatel splní určené podmínky, nebude muset mít vstupní investici, která byla nutná v minulých výzvách,“ uvedla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a doplnila, že ve výsledku se může v některých případech stát, že žadatel za nový ekologický kotel ze svého nezaplatí ani korunu. „Veškeré náklady na splacení půjčky mohou kromě státní dotace pokrýt i příspěvky obcí a krajský příspěvek, který bude pro každého žadatele stejně jako v minulém kole 7 a půl tisíce korun.

Moravskoslezský kraj dostane od státu na výměnu starých kotlů za ekologické půl miliardy korun. Dokonce je pravděpodobné, že pokud se podaří celý obnos vyčerpat a budou další zájemci, stát příspěvek navýší.

Sešli jsme se se starosty a zástupci obcí a měst Moravskoslezského kraje. Celý proces jsme jim vysvětlili a zdůraznili jsme, že jejich spolupráce bude při vyřizování bezúročných půjček v dalším kole kotlíkových dotací klíčová. Je totiž jen na jejich vůli, zda se rozhodnou občanům vyjít vstříc a budou bezúročné půjčky zprostředkovávat,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová. Pokud se vedení obcí do tohoto projektu nezapojí, mohou si zájemci o bezúročnou půjčku zažádat přímo u Státního fondu životního prostředí. „Dnes jsme na starosty obcí apelovali, aby do toho šli a o peníze pro své občany si u státu požádali. Čím jednodušší bude pro lidi celý proces, tím je větší šance, že se konečně podaří nevyhovující kotle, které znečišťují ovzduší, nahradit těmi ekologickými. Také jsme starosty požádali o aktivní spolupráci při motivaci a informování občanů o dalším kole kotlíkových dotací a novinkách, které s sebou přinesou,“ dodala náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová a dodala, že kraj bude i v příštím kole proškolovat obecní úředníky a opět pořádat semináře pro občany přímo v jednotlivých městech a obcích.

V Moravskoslezském kraji bude výzva vyhlášena v dubnu roku 2019, a to v případě, že ministerstvo životního prostředí svou výzvu vydá na začátku příštího roku. Díky dotaci si budou moci občané pořídit kotle na biomasu splňující nejvyšší emisní třídu, tepelná čerpadla a plynové kotle. Kotlíkové dotace nebude možné využít na nákup kotlů, které spalují uhlí.

Moravskoslezský kraj celkově od roku 2016 přijal 15 268 a schválil 13 225 žádostí o kotlíkovou dotaci. Ve druhém kole výzvy kraj registroval 10 tisíc žádostí, z toho je možné vyhovět přibližně 8 300 žadatelům. Aktuálně už stihlo v našem kraji vyměnit kotel asi 50% domácností, celkově už byla vyplacena více než 1 miliarda korun. (msk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji