S Finy v Hradci Králové o školství

hk finiNáměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová pozvala na pracovní setkání do Hradce Králové vedoucí mezinárodní sítě místních akčních skupin Eliisu Vesisenaho a pedagoda Olli Vesisenaho z Finska. Tématem setkání bylo školství. V rámci navázané spolupráce finských, českých a slovenských partnerů chce kraj pomoci přenést finské zkušenosti z oblasti vzdělávání do našich škol.

Finské školství je celosvětově považováno za nejlepší v oblasti vzdělávání a moderní výuky. Nápad uskutečnit toto setkání jsme dostali na základě dlouhodobé spolupráce s Místní akční skupinou Splav v Rychnově nad Kněžnou, která nám poskytla kontakt. Získané poznatky a zkušenosti finského školství chceme využít hlavně v našem modelu digitálního vzdělávání, který v současné době zavádíme do našich škol," říká náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Finští hosté si během pracovní návštěvy Hradce prohlédli prostory střední veterinární školy v Kuklenách. Žákyně školy během prohlídky předvedly moderní vybavení odborných učeben, kterými škola zajišťuje kvalitní výuku a připravenost absolventů pro praxi či další studium. Na dotazy ze strany hostů odpovídaly plynulou angličtinou.

Během krátkého setkání s vedením školy jsme diskutovali na různá témata z oblasti vzdělávání. Porovnávali například finské a české zaměření škol, ekonomiku a financování škol, systém školství a následující činnosti po studiu,“ shrnuje vedoucí oddělení projektů ve vzdělávání a organizátorka setkání Alena Svátková.

Pracovní program pokračoval na Základní umělecké škole Habrmannova a odpolední besedou v budově krajského úřadu. Na témata okolo vzdělávání ve Finsku v přátelské atmosféře diskutovali zájemci z řad ředitelů a učitelů základních a středních škol. Porovnávali systémy vzdělávání obou zemí a důvody úspěchu toho finského. Došlo i na otázku přípravy budoucích učitelů a prestiže tohoto povolání.

Role učitele se ve Finsku změnila. Ustoupilo se od memorování a děti uplatňují získané vědomosti přímo při řešení problémů. Učitel je vážená osobnost a spíše mentor, který žáky provádí vzděláním s cílem dobře připravit tyto mladé lidi na život. Ve Finsku je to vysoce hodnocené a uznávané povolání,“ doplňuje náměstkyně Berdychová.

Královéhradecký kraj chce v navázané spolupráci přenosu poznatků finského školství do českého vzdělávacího systému pokračovat.

Další aktivitou, kterou chceme podpořit a motivovat učitele našich škol je únorový workshop s ředitelkou Spojené školy Poprad Vierou Grohovou, která má s uplatňováním finských principů ve vzdělávání bohaté zkušenosti. Koncem března chceme zajistit výjezd zájemců z řad ředitelů a učitelů našich středních, posléze základních škol na exkurzi do Finska. Tím pomůžeme učitelům, aby mohli získané poznatky přenést na české podmínky a případně upravit v některých školách školní vzdělávací plány,“ uzavírá téma náměstkyně. (khk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji