Poslední klece do Explosie

prasePo demontáži elektrických ohradníků, jejich ošetření a předání do užívání Střední škole zemědělské a přírodovědné Rožnov pod Radhoštěm vyřešil Zlínský kraj i otázku odchytových klecí.

V období od srpna do září 2017 jsme nakoupili 31 odchytových klecí. Podle dostupných informací se s jejich pomocí myslivcům ve Zlínském kraji do konce loňského března podařilo ulovit celkem 179 divokých prasat. Můžeme tedy konstatovat, že odchyt černé zvěře do klecí byl poměrně úspěšný,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Po skončení stavu nebezpečí a po ukončení mimořádných veterinárních opatření neměl Zlínský kraj pro odchytové klece využití. Na základě žádostí bylo v průběhu šesti měsíců darováno mysliveckým subjektům 29 klecí a myslivci tyto klece nadále využívají buď k odchytu, nebo k jiným účelům.

Zaměstnanci Zlínského kraje spolu s příslušníky Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje využili mrazivého počasí, kdy zmrzlá půda dovolila příjezd k odchytovým klecím, a stáhli z lesů poslední dvě klece. Projevil o ně již zájem státní podnik Explosia Semtín, u kterého došlo k přemnožení divokých prasat, a klece by pomohly tuto situaci řešit. V současné době probíhají administrativní činnosti spojené s odprodejem.

Stažením posledních dvou odchytových klecí z honiteb uzavřel Zlínský kraj logistiku spojenou s řešením afrického moru prasat. (zlk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji