Průmyslovka v Třebíči má nový pavilon. Kraj zaplatil 147 milionů

trebic skolaPrvní týdny výuky v novém pavilonu B čítajícím 34 učeben mají za sebou žáci Střední průmyslové školy Třebíč. Jedna z posledních etap dostavby školního areálu na ulici Manželů Curieových přišla Kraj Vysočina na cca 147 milionů korun, z toho 82 milionů korun se kraji podařilo získat z fondů EU, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. „Díky novým kapacitám čtyřpodlažní budovy s novou kotelnou může škola opustit detašované pracoviště na ulici Demlova v Třebíči, jehož oprava by do budoucna vyžadovala vysoké náklady,“ upozornil při předání pavilonu do užívání škole hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.   

Nový pavilon, který vyrostl v místech nevyhovující zbourané nemovitosti je kompletně bezbariérový, s kvalitním internetovým připojením.

Realizátorem projektu s názvem „Střední průmyslová škola Třebíč - výstavba pavilonu B“ je Kraj Vysočina ve spolupráci s Projektovou kanceláří Kraje Vysočina. Z rozpočtu školy byl pořízen zcela nový kompletní mobiliář, studenti sedí v moderních lavicích na pohodlných ergonomických avšak ekologických židlích. Stavbu na klíč dodala společnost PKS stavby, a.s. Žďár nad Sázavou. Budova je odvětrávána centrální vzduchotechnikou, která hlídá koncentraci CO2 v učebnách a dle toho přizpůsobuje intenzitu výměny vzduchu. „Výměna vzduchu je vyřešena přes rekuperační jednotky zajišťující minimální tepelné ztráty větráním. Očekáváme tedy relativně nízké náklady na vytápění budovy. Nový objekt pavilonu B byl vybudován téměř v pasivním standardu, masivní je zateplení celé budovy, prosklené plochy jsou opatřeny trojsklem,“ popisuje technické parametry náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast majetku a ekonomiky Martin Kukla.

Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová hosty upozornila na technickou zajímavost ve třídách. „Místo klasických zvedacích dřevěných tabulí – na základě svých dobrých zkušeností žádalo vedení školy o nátěr přímo na zdi umožňující promítání i psaní, snad i  možnost snadného scanování ze zdi pro další zpracování v počítačích,“ popsala Jana Fialová, která upozornila i na prosklené průhledy do tříd, které se poslední dobou stávají ve školských novostavbách Kraje Vysočina standardem.

V současné době probíhá na Střední průmyslové škole Třebíč rekonstrukce sociálních uzlů v pavilonech budovy A za přibližně 20 milionů korun, v projekční přípravě je rekonstrukce kuchyně, která by měla do budoucna fungovat v cela odlišném režimu vydávání stravy, než je zvykem v běžných školních jídelnách.

Otevření nové budovy B předcházela náročná rekonstrukce komplexu pavilonů A, kde muselo být přirozeně zajištěna vyučovací kapacita pro  přestěhování žáků z demolovaného pavilonu B. Škola také využívá nové učebny v pavilonu A5 a vybudované centrální šatny v pavilonech A2 a A4 pro všechny žáky, za téměř 40 milionů korun. (vys)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji