Pardubičtí cestáři zažili jednu z nejúspěšnějších stavebních sezon

pracovní setkání Doprava 1 Michal Kortyš Miroslav NěmecZhodnocení sezony 2018 a plány na rok letošní byly stěžejním tématem pravidelného setkání subjektů a firem v oboru dopravy. Na jednom místě se tak sešli silničáři, železničáři, zástupci dopravců, ale i podnikatelé v oboru dopravy a stavebnictví.

V úvodu setkaní zazněla informace, že sezona 2018 byla z pohledu investic jednou z nejúspěšnějších pro Správu a údržbu silnic Pardubického kraje od jejího vzniku v roce 2002. Příspěvková organizace kraje dosáhla obratu přes 1,3 mld. korun, které šly především do výstavby a modernizací silnic, ale i na nákupy techniky. „Pro rok 2019 máme připraveny projekty za cca 1 mld. korun, další peníze nás bude stát převod stávající silnice I. třídy od Chýště do Pardubic na „dvojku“, abychom tak po dohodě se státem odlehčili obcím na trase od D11 na Pardubice a lázeňskému městu Lázně Bohdaneč od těžké nákladní dopravy. Musíme se ale připravit na to, že peněz bude do budoucna postupně ubývat,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

Stále pokračují přípravy projektu Dopravní uzel Pardubice a na výstavbu přivaděčů k budoucí dálnici D35. Ta se v Pardubickém kraji už za pár dní posune kupředu. Předání staveniště D35 Opatovice – Časy stavební firmě je naplánováno na 14. března. „Otevřena je příprava také všech obchvatů města Pardubice. Kraj s městem také jednají o průmyslových zónách, zpracováváme požadavky týkající se dopravní infrastruktury,“ dodal ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Velké investice čekají Pardubický kraj na železnici. Jednou z největších je kompletní rekonstrukce uzlu Pardubice včetně nádražní budovy a modernizace železničního uzlu Česká Třebová. Správa železniční dopravní cesty připravuje také čtyřkolejné tunely na železničním koridoru v úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí.

V osobní železniční dopravě jsme uzavřeli desetiletou smlouvu s Českými drahami, část regionu bude obsluhovat Leoexpres. S Českými drahami se dohodly zatím pouze čtyři kraje, my jsme byli mezi prvním,“ připomněl náměstek hejtmana Kortyš.

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji