Hradec znovu vypíše soutěž na novou lávku

magistrat hradecNové výběrové řízení na stavební firmu, která v Hradci Králové vybuduje lávku přes Labe u Aldisu, v květnu vyhlásí hradecká radnice. Do první soutěže se nepřihlásila žádná stavební firma, město tak muselo snížit požadavky na případné uchazeče. Podmínky výběru a zadávací dokumentaci dnes schválilo zastupitelstvo města. Předpokládané náklady na stavbu nového propojení Smetanova a Eliščina nábřeží pro cyklisty a pěší jsou 46 milionů korun bez DPH.

Město chce na tuto investici využít dotaci z operačních programů ITI hradecko-pardubické aglomerace ve výši až 80 procent uznatelných nákladů. „Finance jsou v rozpočtu schválené, veškerá povolení máme. Bohužel se do soutěže, kterou jsme vypsali v lednu, nikdo nepřihlásil,“ říká Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast investic. „Upravili jsme podmínky tak, aby se výběrového řízení mohly účastnit i firmy, které nemají takové reference, které jsme původně požadovali.

V novém tendru již uchazeči nemusí doložit reference na stavbu lávku určité délky a přímo stejného typu, který je v projektu, kde konstrukce lávky je navržena z betonových tvarovek spojených lanem. Stavební firma musí prokázat požadované zkušenosti se stavbou mostních konstrukcí. Méně přísné požadavky jsou i na stavební dozor. „Pokud stavební firmu vybereme během léta, na podzim se může začít. Podle projektu by stavba měla trvat osm měsíců, termín dokončení však bude záviset na počasí, především během zimy,“ dodává náměstek Bláha.

Podobu lávky, kterou budou moci využívat chodci i cyklisté, určila otevřená architektonická soutěž. Lávka umožní rychlejší a bezpečné spojení přes řeku, nabídne nové trasy městem a vznikne nová a pohodlná cesta z centra za odpočinkem do Šimkových sadů. Zejména pro pěší pak půjde o nové vnímání prostoru nad řekou a pohled na město. (mmhk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji