Pardubice jsou "městem, které letí"

den dopravyI letos se Pardubice stanou hlavním městěm dopravy. V pondělí 20. května se tady uskuteční už sedmý ročník národního dopravního projektu Den dopravy ČR. Jeho program se odehraje hned na třech místech v krajské metropoli. Pardubice se stanou „městem, které letí“.

Den dopravy ČR se v Pardubicích koná nepřetržitě už od roku 2013. Od počátku jde především o připomínku aviatika Jana Kašpara, ke kterému se postupně přidávaly oslavy dalších osobností, které jsou spjaté s Pardubicemi a které lze nazývat zakladateli dopravy v českých zemích. Podobné to bude i letos, kdy se stěžejní část programu bude odehrávat kolem osobnosti Jana Kašpara, Aviatické pouti i projektu Dopravní uzel Pardubice.

Pořadatelem je opět naše Společnost Jana Kašpara, která si už od svého založení klade za cíl uchovávat a propagovat odkaz aviatika Kašpara a také podporu rozvojových dopravních projektů v našem městě. Jsme velmi rádi, že se už po několikáté k nám připojuje i Sdružení Aviatické pouti, Armáda ČR a další partneři z oboru dopravy i veřejného sektoru,“ řekl předseda Společnosti Jana Kašpara dr. Jiří Kotyk.

Program 7. ročníku Dne dopravy ČR začne tradičním pietním aktem na Městských hřbitovech v Pardubicích, který v 10:00 hodin zahájí průlet letounů JAS 39 Gripen. U hrobu Jana Kašpara květiny položí květiny praneteř Jana Kašpara Eva Perrová, zástupci Společnosti Jana Kašpara, města Pardubice, Pardubického kraje, Univerzity Pardubice nebo třeba Armády ČR. Po skončení pietního aktu se hosté přesunou do Tyršových sadů, kde bude ve 13:00 hodin otevřena výstava věnovaná Dopravnímu uzlu Pardubice. Od 14:00 hodin se u sochy Jana Kašpara na pardubické třídě Míru uskuteční happening, jehož součástí bude například oficiální uvedení Jana Kašpara mezi 100 osobností československé aviatiky, uskuteční se soutěže o vstupenky na Aviatickou pouť a veřejnosti budou představeny hodinky z limitované edice ELTON PRIM – Aviatic. Veřejnost si bude mít možnost prohlédnout také nové vozidlo z automobilového parku Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Záštitu nad 7. ročníkem Dne dopravy ČR a Dopravním festivalem 2019 převzali prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Vlády ČR Andrej Babiš, 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje a senátor Michal Kortyš, hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a senátor Martin Červíček a primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát.

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji