Chcete točit o Zlínu? Máte šanci na podporu

zlin film officeSprávní rada Filmového fondu statutárního města Zlína vyhlásila historicky druhou výzvu na podporu vzniku filmových scénářů. Do projektů, které čerpají z historie nebo současnosti města Zlína, fond letos investuje 1,4 milionu korun. Zájemci mohou své žádosti posílat do 26. července 2019.

Zachovat a dále rozvíjet ve Zlíně tradiční odvětví kreativního průmyslu – audiovizi, ale také zatraktivnit Zlín a jeho potenciál v oblasti audiovize. To jsou cíle Filmového fondu statutárního města Zlína, který v těchto dnech zveřejnil druhou výzvu určenou na podporu vývoje filmových scénářů s přímou vazbou na město.

V loňském roce jsme rozhodli o podpoře osmi z celkem dvaadvaceti přihlášených projektů. Věříme, že zájem o zlínská témata vzbudí mezi filmaři naše výzva i letos. Díky nevyčerpání všech alokovaných prostředků z roku 2018 jsme tentokrát objem podpory navýšili z původního milionu na stávající 1,4 milionu korun. Atraktivita výzvy se tak může v očích filmařské obce ještě zvýšit,“ říká Jiří Korec, primátor statutárního města Zlína a současně předseda správní rady fondu.

Právě hodnocení správní rady slouží jako podklad k pozdějšímu rozhodování městského zastupitelstva o udělení dotací. To musí být podle Korce vždy řádně odůvodněné. Proto správní radu tvoří jak zástupci města, tak filmoví odborníci. „Podpora vývoje scénářů je prvním a logickým krokem k tomu, aby se ve Zlíně opět natáčelo. Investice se projeví sice v delším časovém horizontu, ale praxe z jiných měst a zemí ukazuje, že je tento postup efektivní,“ vysvětluje Pavlína Žipková, vedoucí Czech Film Commission a současně členka správní rady zlínského filmového fondu.

Prostředky na vývoj filmové látky jsou dostupné renomovaným scenáristům, ale i začínajícím tvůrcům. Při hodnocení žádostí rozhoduje zejména originalita a zpracování námětu stejně jako míra zapojení Zlína. Ta se může projevit například zasazením příběhu do konkrétních městských lokací nebo vyprávěním o výrazné, významné, ale třeba také diskutabilní osobnosti města. Podporovány jsou scénáře celovečerních filmů, dokumentů i seriálů. Maximální výše dotace není stanovena.

Výzva s přesnými podmínkami je již zveřejněna na úřední desce města Zlína. Žadatelé mohou opět využít i bezplatné konzultace u zlínské filmové kanceláře, která je městem pověřena propagací výzvy mezi filmaři. „Nejčastější chybou, se kterou jsme se v loňském roce potkávali, bylo zaměňování města Zlín a Zlínského kraje. Žadatelům jsme tak například pomáhali rozlišovat, jaké náměty mohou být z této dotace podpořeny a jaké už ne. Zájemci se na nás mohou obracet ale i s dalšími otázkami, které se týkají podpory audiovize v regionu,“ uzavírá Magdaléna Hladká ze Zlín Film Office. (zfo)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji