Smetanova Litomyšl: letos hudba i výtvarné umění

smetanka4Letošní 61. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2019 bude zahájen ve čtvrtek 13. června a trvat bude do neděle 7. července. Během 25 festivalových dní uvede 43 hlavních pořadů a několik desítek vystoupení doprovodných. K tomu se přidá Smetanova výtvarná Litomyšl, která se letos dočká svého 15. ročníku.

V období těšně před festivalem se do prodeje uvolňují poslední rezervy vstupenek pro sponzory a zvané hosty, a tak je možno s trochou štěstí sehnat lístky i na dříve vyprodané pořady. Některé mimořádné koncerty a představení však unikají pozornosti a vstupenek je na ně ještě dostatek. Především méně známé a uváděné operní tituly Hry o Marii Bohuslava Martinů, Lady Macbeth Mcenského újezdu Dmitrije D. Šostakoviče a Triptych Giacoma Pucciniho, ale i „velké“ koncerty Svatá Ludmila Antonína Dvořáka v provedení České filhar­monie, Českého filharmonického sboru Brno, sólisty a dirigenta Jakuba Hrůši, nebo Faustovo prokletí Hectora Berlioze s Filharmonií Brno, Českým filharmonickým sborem Brno, dětským sborem Kantiléna, mezinárodním obsazením sólistů a dirigentem Dennisem Russellem Davisem. Bohatá je stále nabídka pořadů komorních: Sváteční matiné s Ambroš Ladies Orchestra, Goldbergovské variace v úpravě Dmitrije Sitkovetskeho, provedené trojicí špičkových hudebníků Jiřím Bártou, Jakubem Fišerem a Romanem Patočkou, pořad Z domoviny Ivana Klánského, Leoše Čepického a Michala Kaňky s reprezentativním výběrem komorních skladeb Bedřicha Smetany, varhanní koncert Ireny Chřibkové s Faustem Petra Ebena nebo Jazzová jízda v jízdárně, kde Trio Emila Viklického doplní fenomenální americký trumpetista Marcus Printup, mj. spoluhráč legendárního Wyntona Marsalise.

NOVÁ OPERA

Návštěvníkům oper Zítra se bude… a Toufar v minulých ročnících festivalu je již jako autor dobře znám Aleš Březina. K napsání nové opery jej inspiroval fascinující příběh talentované židovské malířky Charlotte Salomon, která nepřežila koncentrační tábor v Osvětimi, ale budoucím generacím zanechala strhující dílo: dramatizovanou autobiografii ve více než sedmi stech obrazech s názvem Leben oder Theater? Na vzniku komorního muzikálu Charlotte: Tříbarevná hra se zpěvy se podílel mezinárodní tvůrčí tým a nastudoval jej kanadský soubor Theaturtle Toronto.

VYVRCHOLENÍ PROGRAMU MENART

Smetanova Litomyšl se soustavně věnuje malým a mladým návštěvníkům a vychovává si tak příští posluchačskou základnu. Projekt MenART, jehož se stala Smetanova Litomyšl součástí, však umožňuje aktivně se podílet také na přípravě možných budoucích hvězd festivalu. V Litomyšli vyvrcholí první ročník programu a souhrnně se zde představí jeho výsledky. V sobotu 22. června v sérii tří koncertů nejprve vystoupí mladí interpreti, ve druhém autoři a ve třetím uslyšíme mentory – Kateřinu Kněžíkovou, Ivo Kahánka, Beatu Hlavenkovou, Terezii Kovalovou a Radku Fišarovou. Je příhodné, že souběžně s hudební Smetanovou Litomyšlí probíhá Smetanova výtvarná Litomyšl, a představit se tak zároveň mohou i účastníci výtvarné sekce programu. Svá díla od 13. června do 7. července vystaví v historickém objektu bývalé Augustovy tiskárny. Brownfieldový prostor dlouho nevyužívané budovy bude jistě inspirativní pro instalaci nejen prací stipendistů, ale i jejich mentorů Maxima Velčovského, Petra Nikla a Maxima Caise.

VÝTVARNÁ LITOMYŠL

V zámeckém pivovaru představí galerista a kurátor David Železný Kruhy a čáry, výběr ze své soukromé sbírky. Výstava obsáhne zásadní jména českého poválečného abstraktního umění Magdalenu Jetelovou, Jiřího Hilmara, Aleše Veselého, Františka Kyncla, Jiřího Koláře, Vladimíra Kokoliu a další. V piaristickém chrámu uvede multimediální umělec Daniel Pešta projekt ExCitace, jehož součástí je videoart Kapka a objekt Ježíš v plodové vodě. Současným českým uměním se zabývá také Galerie Miroslava Kubíka, která představí Obrazy, tapisérie a fotografie Zorky Ságlové. Ve Street galerii Pakosta v Mariánské ulici bude vystavovat Organické stopy Petr Nikl. Galerie Zdeněk Sklenář přinese Slavnost hrdinů - Edici 27 linií, s díly Václava Boštíka, Karla Malicha, Zdeňka Sýkory, Teodora Pištěka a mnoha dalších. Galerii Kroupa připravila expozici děl českého expresionismu, Městská galerie Litomyšl zve do světa Josefa Portmana. Tento litomyšlský rodák, učitel, knihovník, tiskař, bibliofil a sběratel celý svůj život zasvětil krásným knihám a symbolistickému a dekadentnímu umění. Ještě blíže Josefu Portmanovi je možno se ocitnout v Portmoneu, jeho rodinném domě s expresivními malbami osudového přítele Josefa Váchala. Stálou expozici doplní aktuální vý­stava Cestopisák Josefa Váchala. Kvalitní soudobé výtvarné umění expanduje i do okolních obcí, kde v posledních letech vznikají nové galerijní prostory. White Gallery v Osíku u Litomyšle pod názvem Prolínání vystaví výběr děl Petra Dejmka, Bedřicha Dlouhého, Ludmily Jandové, Miroslava Kovala, Jakuba Nepraše, Daniela Pešty a mnoha dalších. V jedinečném objektu Kulturák ARCHA v nedaleké Lubné bude vystaven přípravný model Entropy, jednoho z nejznámějších děl Davida Černého.

FESTIVALOVÉ ZAHRADY

Smetanova Litomyšl po třetí nabídne prostor začínajícím umělcům v souběžně probíhajících Festivalových zahradách. Prostor plný pohody láká Litomyšlany, návštěvníky festivalu ale i nahodilé turisty, kteří tak mají možnost při své návštěvě města ochutnat alespoň malý kousek z festivalu. Díky partnerům mohou být zahrady bez vstupného a navštívit je tak může opravdu každý. Celý jeden víkend patří České spořitelně, generálnímu partnerovi festivalu, která nabídne nejen hudební program, ale také hravou školu pro rozvoj tolik potřebné finanční gramotnosti dětí. Za příznivého počasí budou pořady v zahradách probíhat každý den, o víkendech a v červencové sváteční dny od desáté hodiny dopolední, ve všední dny jen večer, kdy bude možno zejména sledovat projekce hudebních pořadů a záznamů z festivalového archivu. Dramaturgie Festivalových zahrad bude letos více stavět na klasické hudbě, spolupráci navázala se ZUŠ Open, brněnskou konzervatoří, Brněnskými smyčcovými kurzy a Kocianovou houslovou soutěží a festivalem. Sama se však pustila do aktivního vyhledávání mladých hudebníků v klasickém žánru a zřídila jejich databázi na portálu www.digitalnismetanka.cz. Program Festivalových zahrad najdete na www.festivalovezahrady.cz.

PĚKNÝ VÝLET DO LITOMYŠLE

Pořadatelé myslí na co největší komfort návštěvníků tak, aby byl výlet do Litomyšle spojen jen se samými pozitivními zážitky. Vše ale začíná již na cestě. V letním období komplikují dopravu časté opravy silnic a s nimi spojené uzavírky, mnozí návštěvníci proto možná uvítají nabídku Českých drah přijet do Litomyšle vlakem za poloviční jízdné. Hlavní trať vede přes nedalekou Českou Třebovou, odkud je možno přijet autobusem. Od vlaků, kterým přípoj nenavazuje, dovezou objednané zájemce do Litomyšle pořadatelé, flotilou sponzorských vozů Škoda. Stejně tak se mohou nechat dovézt na pořady držitelé vstupenek, kteří nesehnali v Litomyšli ubytování a přenocují v okolních obcích do 20 km. Problémem bývá někdy i se stravováním. Je proto možno objednat si festivalovou večeři přímo v zámeckém areálu. Občerstvení je k dispozici také ve Festivalových zahradách. (sl)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji