Příští rok spustí nový lineární urychlovač

urychlovacSpolečnost Multiscan provozující v Pardubické krajské nemocnici onkologické oddělení modernizuje přístrojové vybaení. Největšími investicemi společnosti v roce 2019 byla výstavba nového pavilonu klinické onkologie, nákup magnetické rezonance pro brachyterapii a ultrazvuku pro pracoviště diagnostiky. Jejich celková hodnota se pohybuje v řádu stovek milionů korun. K tomuto výčtu se přidá ještě nový lineární urychlovač, který bude uveden do provozu začátkem příštího roku.

Počátkem září započaly práce na výměně lineárního urychlovače Clinac 2100 C/D za nový lineární urychlovač TrueBeam od americké společnosti Varian. Ten dokáže, stejně jako TrueBeam, který se v Multiscanu využívá od roku 2016, ozařovat pacienty moderními technikami včetně metody řízeného dýchání. Pracoviště Multiscanu tak bude opět disponovat dvěma vysoce kvalitními přístroji pro ozařování pacientů.

Spolu s výměnou lineárního urychlovače proběhne i modernizace plánovacího systému Aria. Nový systém zvýší komfort při plánování radioterapie, umožní využití nových výpočetních modelů a urychlí celý proces plánování.  

Moderní pracoviště, jakým Multiscan bezesporu je, musí splňovat určité standardy, aby mohlo svým pacientům poskytnout co nejlepší péči. Nákup nového lineárního urychlovače patří k jednomu z kroků, jak toho dosáhnout,“ uvádí Ing. Milan Rufer, MBA, generální ředitel AKESO holding a. s.

Provoz nového lineárního urychlovače bude zahájen v lednu příštího roku, do té doby budou probíhat nezbytné přípravné práce a testování. Pacienti budou v době výměny urychlovače ozařováni na stávajícím lineárním urychlovači z roku 2016.

 „Pacientům, kteří k nám chodí na ozařování, uzpůsobíme provoz tak, aby se jich instalace nového urychlovače dotkla co nejméně,“ dodává Naďa Hloušová, tisková mluvčí Onkologického a radiologického centra Multiscan.

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji