V Lukavici může vzniknout hornický skanzen

LukaviceHejtman Martin Netolický Pardubického kraje navštívil obec Lukavice nedaleko Nasavrk. Se starostou obce Miloslavem Stehnem hovořil například o dotačních titulech kraje na dobrovolné hasiče či pořízení projektové dokumentace na kanalizaci v obci, ale také o projektu na zpřístupnění bývalých dolů, ve kterých byla těžba ukončena již v roce 1892.

Myšlenka na zpřístupnění bývalých štol je pro mne osobně velmi zajímavá, jelikož podobných prostor nemáme v regionu mnoho. Podle prvotních informací se zdá, že vrchní patra mohou být v dobrém stavu, avšak je nutná detailní analýza ve spolupráci s Českým báňským úřadem, která by ukázala, zda má tato iniciativa šanci na další rozpracování a případně v jakém rozsahu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Již v letošním roce jsme připraveni uvolnit v těsné spolupráci s obcí první finanční prostředky právě na průzkum podzemí. Nyní se musí určit, kdo bude nositelem celého projektu, který by ve výsledku mohl znamenat například hornický skanzen, což by byla zcela jistě zajímavá turistická atrakce pro širší region,“ sdělil hejtman Netolický.

Lukavice dlouhodobě využívá finanční prostředky z dotačních programů Pardubického kraje, a to jak v rámci Programu obnovy venkova či jednotlivých titulů na podporu dobrovolných hasičů. „V tuto chvíli je pro obec prioritou pořízení dopravního automobilu, kde můžeme v rámci prostředků z krajského rozpočtu pomoci. K tomu samozřejmě pokračuje dlouhodobá podpora nákupu techniky, a také ochranných obleků, kterou jsme poprvé zavedli v loňském roce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Obec zároveň v letošním roce podala žádost o krajský příspěvek na pořízení projektové dokumentace na vybudování kanalizace.

Obec Lukavice se nachází v podhůří Železných hor deset kilometrů jižně od Chrudimi. Spolu s místními částmi má obec 860 obyvatel. Obec proslavily především těžba a zpracování pyritu. Na přelomu 18. a 19. století patřila chemická továrna v Lukavici k největším v tehdejší habsburské monarchii. Doly byly uzavřeny v roce 1892 a jejich zachovalé zbytky jsou dnes chráněny jako technická památka. Továrna ukončila svou činnost v roce 1905. (pak)

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji