Silničáři na zimě ušetřili, píše nové vydání Krajských novin

KN brezen 2020Dnes vychází nové číslo Krajských novin. Jejich hlavním tématem je končící sezóna zimní údržby silnic. Jak se ukázalo, mírná zima ve většině krajů znamenala poměrně značné úspory finančních i materiálních prostředků.

Díky příznivému klimatu během zimy ušetřily prakticky všechny kraje, ale i města a obce při ošetřování místních komunikací. Třeba v Libereckém kraji stála do začátku března zimní údržba 75 milionů korun, což je o čtyřicet milionů méně než za stejné období loňského roku. Technické služby centrálního obvodu Ostravy dokonce uvedly, že spotřebovaly nejméně posypového materiálu za posledních dvacet let.

Minimum sněhu a výjezdů na jeho odstraňování umožnilo silničářům vykonávat i jiné činnosti, na které obvykle není během zimní sezóny čas. "Správa a údržba silnic Pardubického kraje již činí v tomto případě některé kroky, kupříkladu jsme se více zaměřili na údržbu vegetace u našich komunikací včetně krajnic a příkopů. Také se zaměřujeme na výspravu směrových sloupků a především na obnovu dopravních značek," konstatuje ve svém komentáři pro Krajské noviny náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš. 

Uspořené peníze investují kraje zpět do svých silnic II. a III. třídy, ať už v podobě nákupu nové techniky nebo v rámci letní údržby. "To, co v zimě přináší ve formě posypu a pluhování efekt v řádu několika hodin, může v letním období znamenat opravy vozovek a obnovy jejich povrchů s prospěchem pro motoristy na řadu let," uvedl v aktuálním vydání Krajských novin ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

KRAJSKÉ NOVINY SI MŮŽETE PŘEDPLATIT ZDE

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji