Plzeňsko navazuje spolupráci s Francouzi

plzen francouziVůbec poprvé navštívil Plzeňský kraj viceprezident francouzského regionu Auvergne – Rhone – Alpes pan Philip Meunier. Francouzská strana sama oslovila představitele kraje se žádostí o spolupráci a během dvoudenní návštěvy se podařilo zkontaktovat představitele regionu s firmami z Plzeňského kraje, z čehož by do budoucna mohla vzniknou zajímavá spolupráce v několika oblastech.

Návštěvu zahájil viceprezident Philip Meunier na krajském úřadě, kde se setkal s hejtmanem Josefem Bernardem, náměstkyní Marcelou Krejsovou, náměstky Ivo Grünerem a Pavlem Čížkem a radní Radkou Trylčovou. „Po sloučení našich regionů jsme zrevidovali dosavadní spolupráce a rozhodli se navázat další partnerství, kde bychom intenzivněji spolupracovali a vyměňovali si zkušenosti,“ vysvětlil viceprezident regionu Auvergne – Rhone – Alpes, kde žije téměř osm milionů obyvatel. Jedná se o jeden z nejprůmyslovějších regionů ve Francii, proto i největší zájem o spolupráci je v průmyslové oblasti. Viceprezident se proto také setkal se zástupci Hospodářské komor a řediteli společnosti TS Plzeň (těžké strojírenství). Dále osobně navštívil společnost Škoda Transportation, kde si se zástupci firmy vyměnili kontakty a nastínili možnosti, kde by bylo možné v budoucnu spolupracovat.

Jsme otevřeni spolupráci, potěšilo nás, že nás zástupci regionu sami oslovili a mají zájem o náš kraj. Nyní si vzájemně vyjasníme priority a oblasti, ve kterých bychom měli zájem spolupracovat, a pak nebrání nic tomu, abychom činily konkrétní kroky, ať už jsou to například výměnné stáže našich studentů zemědělských škol ve Francii nebo prezentace našeho kraje ve Francii a podobně,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

První den návštěvy navštívil viceprezident také Francouzskou alianci, kde mu ředitel Rémy Fournier a viceprezident aliance Ondřej Ženíšek představili její fungování a hlavní náplň činnosti. Společně se domluvili možnosti výměnných pobytů studentů právě v regionu Auvergne – Rhone – Alpes. Dále si viceprezident, kterého po celou dobu návštěvy doprovázela vedoucí oddělení pro evropskou spolupráci a mobilitu paní Celine Paris, prohlédl Techmania Science Center a den zakončil společnou pracovní večeří s hejtmanem Josefem Bernardem, náměstkyní hejtmana Ivanou Bartošovou a zástupci francouzských firem, které působí v Plzeňském kraji. Zde si obě strany potvrdily zájem spolupracovat, ať už v oblasti průmyslové, tak v oblasti školství a cestovního ruchu. Konkrétní kroky spolupráce budou dojednány během následujícího období. (plk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji