Ve volbách uspěly strany vládní koalice

charvatVolební místnosti jsou zavřeny, hlasy voličů ve všech okrscích sečteny. A výsledky jsou poměrně jednoznačné: Lidé jsou spokojeni s působením vládní koalice ANO a ČSSD. Právě tyto dvě strany lze totiž považovat za nejúspěšnější.

 

Abychom byli zcela přesní, je samozřejmě nutné říci, že nejúspěšnější byli po celé zemi nezávislí kandidáti a jejich sdružení. Dohromady připadlo nezávislým přes třicet šest tisíc mandátů, což je víc než před pěti lety.  Z parlamentních stran byla na počty mandátů nejúspěšnější KDU-ČSL (3792 mandátů), následovaná ČSSD (3773 mandátů), KSČM (2510 mandátů) a ODS (2214 mandátů). Hnutí ANO získalo 1600 křesel v zastupitelstvech a TOP 09 pak 726. Jenže počty mandátů nejsou všechno.

 

Z celkového pohledu lze za vítěze považovat hlavně strany vládní koalice. Hnutí ANO kupříkladu zvítězilo v Praze, Ostravě, Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Pardubicích, Jihlavě a Plzni.V Praze získalo celkem 22,08 procent hlasů a předběhlo o dvě procenta TOP 09. Ještě v noci se zde začalo mluvit o možné trojkoalici, která bude připomínat tu vládní – ANO, ČSSD a Trojkoalice. Dohromady by tento vládnoucí svazek přinesl 33 hlasů v 65 členém zastupitelstvu.

Další čtyři krajská města ovládly místní koalice. ODS uspěla opět v Teplicích, díky populárnímu primátorovi Jaroslavu Kuberovi. Naopak ve Zlíně se strana poprvé nedostala do zastupitelstva.

I senátní volby potvrdily úspěch ČSSD, která ač si oproti současnému stavu zřejmě pohorší, má šanci získat 19 křesel a ANO, kterému do druhého kola postupuje devět kandidátů. Smutní nemusí být ani členové KDU-ČSL (devět finalistů a ODS (sedm postupujících do druhého kola). Naopak neúspěchem jsou výsledky voleb pro TOP 09, která může spolu s uskupením Starostové pro Liberecký kraj získat šest křesel.

Filip Appl  

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji