Prezident založil s hejtmany novou alej

zaman alejV Novém Veselí na Žďársku se dnes před polednem setkal prezident Miloš Zeman s hejtmany, aby společně vysadili mladé duby a tím založili novou stromovou alej podél rybníka. Přítomen byl i hrabě Konstantin Kinský, který je majitelem žďárského panství. Při proslovu před vysazením stromů prezident Zeman prohlásil, že chce alej věnovat zemřelému chlapci ze žďárské školy. 

zeman alej1„Chtěli jsme se původně sejít v radostnější atmosféře. Poklonil jsem se dnes památce studenta, který zahynul, když bránil svou spolužačku. Proto bych vás požádal, abychom tuto alej zasvětili jeho památce,“ řekl v úvodu setkání prezident Miloš Zeman, který následně společně s hejtmany vysadil na pozemku hraběte Kinského osmnáct nových dubů. Stromořadí tak bude nést název Alej Petra Vejvody a bude osazeno informačními cedulkami. Prezident navíc potvrdil, že v příštím roce zavražděného studenta vyznamená.

A důvod založení nové aleje? Náhrada za stromy, které byly v minulosti na břehu rybníka u obce Nové Veselí vykáceny, což se prezidentovi, který má nedaleko chalupu, nelíbilo a v žertu se domluvil s hejtmany, že se o vysazení nových stromů postarají.„O vysazení aleje jsme s prezidentem diskutovali pět let. Věřím, že tady zanecháváme budoucím generacím dostatečně jasný vzkaz o našem přístupu k přírodě, ale i k tradicím,“ prohlásil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Hrabě Kinský k tomu dodal, že akce je také symbolem nutného rozvoje venkova, který je možný jen díky spolupráci veřejného a soukromého sektoru.

Po ukončení celé akce se hejtmani s prezidentem vydali na společné jednání.  

Filip Appl 

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji