Premiér přijel za hejtmany do Židlochovic, v pondělí jedou oni za ním

hejtmaniNa zasedání Rady Asociace krajů ČR v Židlochovicích u Brna přijel premiér Bohuslav Sobotka. Předseda vlády se tak poprvé formálně zúčastnil jednání s hejtmany. V pondělí si společnou schůzku zopakují, hejtmani totiž přijedou na jednání vlády ve Strakově akademii.

„Dnešní setkání jsme zaměřili především na přípravu našeho společného pondělního jednání, jehož dominantním tématem je jednání o přípravě zákona o státním rozpočtu na příští rok,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Ten na setkání s novináři zmínil, že s představiteli českých a moravských krajů hovořil mimo jiné o zajištění finančních prostředků na opravy silnic II. a III. třídy, které jsou v majetku krajů. „Byl bych velmi rád, kdyby kraje připravily zásobník připravených projektů na rekonstrukce krajských silnic, aby tyto projekty byly posouzeny, vyhodnoceny a abychom nejpozději na konci prvního čtvrtletí roku 2015 měli jasnou dohodu kolik finančních prostředků z rozpočtu SFDI na ně bude vyčleněno,“ řekl předseda vlády.

Dalším tématem, které hejtmani s premiérem probírali, byla příprava čerpání evropských dotací. „Máme schválenou Dohodu o partnerství, ale čeká nás jednání s Evropskou komisí o schválení jednotlivých operačních programů a byl bych rád, kdyby v této souvislosti nadále pokračovala intenzívní spolupráce mezi ministerstvem pro místní rozvoj a kraji,“ prohlásil Sobotka. „Zároveň bych rád rychle vyřešil situaci s novým ministrem či ministryní pro místní rozvoj.“ Názor předsedy vlády v tomto směru podpořil i předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. „Pro nás je ministr pro místní rozvoj klíčový vládní partner. Každý měsíc, každý týden, který nám tady uteče, bude škoda,“ řekl Michal Hašek.

Mezi dalšími tématy jednání byla příprava krajů na převzetí financování sociálních služeb a hejtmani si premiérovi postěžovali na současné znění zákona o zadávání veřejných zakázek. „Namísto, aby nám pomohlo veřejně investovat, bohužel dochází k pravému opaku,“ dodal Hašek. (mes)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji