Škrty v sociální oblasti. Problémy má i Praha

socialni sluzbyDeset radních pro sociální politiku pražských městských částí v čele s radní hl. m. Prahy pro sociální oblast Milenou Johnovou se zítra chystá jednat s ministryní Janou Maláčovou o drastických škrtech v dotacích na obecní sociální práci. Milena Johnová ke schůzce přizvala i ministryni financí Alenu Schillerovou.

Podle výsledků zveřejněných na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dostala Praha neočekávaně a neodůvodněně na výkon sociální práce na obcích pouhých 20 % požadované částky. Celková částka potřebná na zajištění obecní sociální práce v Praze na rok 2019 činí 90 747 646 Kč. Výše dotace je pouhých 17 179 417 Kč. 

Považuji za extrémně důležité řešit situaci společně jak s věcně příslušnou členkou vlády tak i s ministryní financí, protože jedině přiměřené financování výkonu sociální práce nám umožní řešit závažné sociální problémy, kterým čelíme. Jde mi nejen o dofinancování letošního propadu, ale také o koncepční přístup k celé oblasti sociální práce na obcích,“ uvedla radní Milena Johnová.

Rozevírající se nesoulad mezi potřebami obecní sociální práce a finančními možnostmi vytvořenými rozhodnutím MPSV dokládá příklad z jedné městské části, která v roce 2018 potřebovala 4,8 milionu, požádala o 3,8 milionu a dostala pouze 1,8 milionu. Letos její potřeba již narostla na 6,3 milionu, proto požádala o 4,6 milionu a dostala pouze 0,9 milionu korun. Jiná městská část letos potřebovala dotaci ve výši 4 milionů a dostala pouze 0,5 milionu, což nestačí ani na pokrytí jednoho úvazku sociálního pracovníka.

Milena Johnová proto požádala o schůzku ministryni práce a sociálních věcí Janou Maláčovou a přizvala také ministryni financí Schillerovou. Důvodem škrtů v dotacích je totiž seškrtaný státní rozpočet, za který nese odpovědnost celá vláda.

Radní Johnová se z pověření Zastupitelstva hlavního města Prahy proto již dříve obrátila na premiéra Andreje Babiše a na Vládu ČR. „Městské části žádaly o tyto finance, neboť sociální práce je v Praze dlouhodobě podfinancovaná a nároky na modernizaci a profesionalizaci, stejně jako demografické trendy a na ně vázaný růst potřeb podpory v populaci, vyžadují dlouhodobý rozvoj kapacit obecní sociální práce,“ napsala pražská radní Johnová premiérovi. (mhmp)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji