Vysočinu trápí sucho

sucho 2Přestože v květnových dnech trochu zapršelo, stále to nestačí k tomu, aby byl výrazněji snížen srážkový deficit. Za roky 2015 až 2018 chybí na území Kraje Vysočina 430 mm srážek oproti dlouhodobému normálu, což jsou dvě třetiny ročního úhrnu srážek. Průměrné roční srážky pro území Kraje Vysočina jsou 673 mm, přičemž v roce 2018 chybělo 159 mm srážek. A letošní duben deficit srážek ještě prohloubil, když napršelo jen 14 mm, což je pouhých 35 % dlouhodobého normálu.

Průměrné teploty naopak stoupají. Průměrná roční teplota pro území Kraje Vysočina je 7,4 °C, přičemž v roce 2018 byla teplota o 1,9 °C vyšší. V dubnu byla průměrná teplota na území Kraje Vysočina 9,0 °C, což je o 1,6 °C více oproti dlouhodobému normálu.   

Sucho se projevuje i na stavu povrchových a podzemních vod, které slouží pro zásobování obyvatel pitnou vodou. Hladiny vodárenských nádrží, které byly na podzim loňského roku zaklesnuty, se přes zimní období doplnily. U podzemních vod, které zásobují mnoho menších obcí v Kraji Vysočina, stále nedošlo k vyrovnání jejich hladin na dřívější hodnoty. Proto musí v posledních letech desítky obcí v Kraji Vysočina realizovat opatření, která zabrání nedostatku pitné vody. Znamená to buď vyhledat nový zdroj podzemní vody, nebo se napojit na skupinový vodovod, jehož zdrojem vody je některá z vodárenských nádrží. „Jedná se o opatření, která jsou mnohdy pro obce finančně nákladná, proto Kraj Vysočina dlouhodobě dotačně podporuje jejich realizace,“ uvedl Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí, a dodává, že v letošním roce je na podporu vodohospodářské infrastruktury v regionu vyčleněno v rámci Fondu Vysočiny 77 milionů korun.

Martin Hyský se seznámil se situací na Žďársku v obcích Zubří a Daňkovice, které v minulém roce zrealizovaly nové zdroje podzemní vody za dotační pomoci Kraje Vysočina. V Zubří napojili nový zdroj vody včas, takže nedošlo k vyprázdnění vodojemu. V Daňkovicích již museli v loňském roce navážet vodu do vodojemu cisternami. „V letošním roce může na některých místech opět docházet k poklesu vydatnosti vodních zdrojů, proto je třeba, aby vlastníci nebo provozovatelé vodovodů pro veřejnou potřebu sledovali své zdroje vody a případné projevy nedostatku vody hned řešili,“ dodal Martin Hyský. Dalším problémem, kterým se Martin Hyský zabýval v obci Tři Studně, byla likvidace kalů z čistíren odpadních vod v menších obcích. (vys)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji