Nejlépe třídili v Sedloňově, Třebihošti a Solnici

Sberne misto IIUž počtrnácté se města a obce Královéhradeckého kraje utkaly v přátelském souboji o to, kde nejlépe občané třídí odpad. Soutěž „Čistá obec“ byla oproti letům minulým trochu jiná. Předně v tom, že koronakrize bohužel znemožnila slavnostní vyhlášení výsledků.

Ocenění se tak nejlépe třídící obce dočkají korespondenční formou. „V době nouzového stavu jsme rozhodli letošní ročník netradičně zakončit korespondenčním vyhlášením vítězů,“ konstatuje radní Královéhradeckého kraje pro vodní hospodářství, životní prostředí a zemědělství Karel Klíma. „Nechtěli jsme přerušit tradici tohoto hodnocení a odkládat poděkování nejlepším, kteří jdou v třídění odpadů příkladem.“

Do soutěže „Čistá obec“, kterou Královéhradecký kraj od jejího vzniku podporuje, jsou automaticky zařazeny všechny obce z regionu zapojené do systému zpětného odběru a využití obalových odpadů provozovaného Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. „Za téměř jednu a půl dekády, kdy se tady o titul Čistá obec soutěží, se ukázalo, že k třídění přistupují lidé z Královéhradeckého kraje zodpovědně a díky tomu dosahují v celorepublikovém porovnání těch nejlepších výsledků,“ potvrzuje regionální manažer společnosti EKO-KOM Jiří Záliš.

A naznačené úspěchy souvisí i s další novinkou čtrnáctého ročníku soutěže „Čistá obec“. Tou je takzvaná Síň vítězů, do které vstoupí jen ty obce, jejichž obyvatelé mají třídění již doslova zaryté pod kůží. Jedná se o obce, jež jsou v třídění odpadů dlouhodobě lídry v regionu, mají vynikající výsledky, ale přesto se stále zlepšují. Z pohledu hodnocení soutěže to jsou ty obce, které se v předchozích dvou ročnících ve své kategorii umístily na některém z prvních třech míst. Letos se této cti dostalo Malé Úpě, Říčkám v Orlických horách, Peci pod Sněžkou, Černému Dolu a Týništi nad Orlicí.

A kdo tedy letos dobyl příčky nejvyšší v jednotlivých kategoriích? Pojďme si je představit.

OBCE DO 300 OBYVATEL

V kategorii těch nejmenších sídel, v nichž nežije více než tři sta obyvatel, se na pomyslný piedestal postavila obec Sedloňov. Obec nedaleko česko-polských hranic je domovem pro dvě stovky obyvatel, kteří zjevně vědí, že třídění odpadu je pro životní prostředí důležité. „Máme uvědomělé občany, kteří se už třídit naučili. V každém zpravodaji navíc píšeme, aby lidé odpady třídili. Ale nedá nám nijak velkou práci je přesvědčit,“ vysvětluje starostka Sedloňova Hana Ježková. Nepořádek je prý spíš dílem těch, kteří sem přijíždějí. „Občas nám tady vyhazují odpadky rekreanti, ale máme na úřadu dobré zaměstnance, kteří to po nich uklidí. Vždycky v pondělí projdou všechny kontejnery, podívají se do nich a ještě odpad roztřídí.“ Druhá a třetí příčka v pořadí nejmenších obcí patří také turisticky navštěvovaným místům. Jako druzí nejlépe třídící se v roce 2019 ukázali obyvatelé Orlického Záhoří, na třetím místě skončila obec Dolní Lochov, která leží v těsné blízkosti Prachovských skal.

OBCE DO 2000 OBYVATEL

Cena za první místo v kategorii středně velkých obcí patří za rok 2019 Třebihošti. Najdeme ji na západ od Dvora Králové nad Labem a žije tu necelých pět stovek obyvatel. „Pro občany se snažíme dělat maximum, aby měli možnost třídit pohodlně,“ říká starostka obce Iva Gracíková. „Rozšířili jsme sběrná místa tak, aby maximálně vyhovovala dostupností. Zároveň jsme úspěšně realizovali dva dotační projekty z OPŽP, v rámci kterých jsme rozšířili počet třídících nádob a začali jsme i s rozdělením třídění čirého a barevného skla. Z druhého dotačního programu jsme pořídili pro naše obyvatele kompostéry, aby měli i možnost řešit bioodpad. Navíc při identifikaci nevhodného odpadu v kontejneru lepíme na kontejnery výstrahy jako například »plíny do papíru nepatří«.“ Na druhém místě v této kategorii je ještě menší obec. Jílovice, které leží na cestě mezi Hradcem Králové a Dobruškou mají jen málo přes tři stovky občanů. A podobně je na tom i obec Vernéřovice, kam to pošťák s oceněním bude mít nejdál. S diplomem, šekem a gratulací se totiž bude muset vypravit až na česko-polské pomezí do srdce malebné krajiny Broumovska.

OBCE A MĚSTA NAD 2000 OBYVATEL

V kategorii největších sídel byli v roce 2019 nejlépe třídícími obyvatelé Solnice, města nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Na druhém místě nechali za sebou Solničtí občany osmitisícového Červeného Kostelce z Náchodska a na místě třetím horské městečko Svoboda nad Úpou.

SKOKAN ROKU

Ve všech třech kategoriích se už tradičně vyhlašuje i Skokan roku, tedy obec, která se v žebříčku hodnocených meziročně nejvíc v třídění odpadů zlepšila. Letos gratulace a ceny, bohužel bez fanfár, směřují do nejmenšího Zdobína, středních Lhot u Potštejna a největších Stěžer. V těchto obcích mají dobře našlápnuto k tomu, aby se třeba při vyhlášení výsledků v příštím roce jejich starostové postavili na stupně vítězů.

KOLEKTIVNÍ SYSTÉMY ASEKOL A ELEKTROWIN

V rámci soutěže „Čistá obec“ se také ve spolupráci s Královéhradeckým krajem oceňují obce, kde nejlépe funguje zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení, tedy domácích spotřebičů, elektrických nebo elektronických přístrojů. Samostatnou soutěž v tomto směru vyhlašují kolektivní systémy ASEKOL a ELEKTROWIN.

V rámci systému ASEKOL se mezi obcemi do 2000 obyvatel na prvním místě znovu umístil Lodín z Královéhradecka, který zvítězil i loni a předloni. V kategorii od dvou do pěti tisíc obyvatel je za loňský rok nejlepší město Solnice a v kategorii nad pět tisíc obyvatel zvítězila píle obyvatel Trutnova. Kolektivní systém ASEKOL pak speciální cenou ohodnotil výkony obyvatel obce Křinice z Broumovska.

Kolektivní systém ELEKTROWIN vyhlašuje svou soutěž v kategoriích do a nad dva tisíce obyvatel. Mezi menšími obcemi zvítězily Hřibiny - Ledská z Rychnovska, vítězem kategorie nad dva tisíce obyvatel je město Vamberk. Nejvýraznější postup výsledkovou listinou směrem vzhůru za rok 2019 pak předvedla obec Nepolisy, za což jí náleží speciální cena.

Více informací nejen o soutěži, ale i o dalších projektech, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz.

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji