Komentář Milana Štěcha

Předně chci říct, že krajská samospráva se jako systém správy v naší zemi osvědčila, samozřejmě není možné hodnotit všechny kraje jednotně, každý si zaslouží své dílčí hodnocení a k němu jsou povolaní občané v roli voličů. Osobně se domnívám, že krajská zastupitelstva pracují vesměs dobře, což je vidět na rozvoji a stabilitě krajů, zejména v oblastech, které jsou v působnosti krajů, tedy zdravotnictví, školství, sociálních služeb, dopravní obslužnosti, kultury nebo životního prostředí.

Osobně se nejvíce pohybuji v Jihočeském kraji a v Kraji Vysočina a mohu s klidným svědomím konstatovat, že oba kraje v dosavadní části tohoto volebního období měly stabilní vedení, v jejich základních činnostech nevidím vážné nedostatky. Oba musely podstoupit i určitá reformní opatření, zejména v oblasti školství. Oba vykazovaly investiční aktivitu, zejména v oblasti stavby silnic, které jsou v působnosti krajů, ale i třeba v oblasti sociálních služeb. V obou krajích výrazně poklesla nezaměstnanost. Věřím, že občané vnímají působení krajů podobně jako já a neprovedou ve složení krajských reprezentací výrazné změny.

Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji