Praha bude jediným vlastníkem Pražských služeb

prazske sluzbyValná hromada společnosti Pražské služby, a.s., schválila na základě usnesení Rady hl. m. Prahy z letošního září, které přednesla radní Jana Plamínková, uzavření smlouvy týkající se výplaty protiplnění při výkupu účastnických cenných papírů zbývajících akcionářů společnosti Pražské služby, a.s. Odkupem akcií v hodnotě téměř 300 milionů korun bude mít hlavní město znovu plnou kontrolu nad svozem odpadu.

Jedná se o výkup celkem 98 767 kusů akcií v hodnotě 2 928 Kč (akcie v nominální hodnotě 1 000 Kč) a čtyř kusů akcií za 1 172 Kč (nominální hodnoty 400 Kč). Celkově jde o 98 771 akcií za cenu 289 194 464 Kč. Touto transakcí město získá akcie od Pražských služeb, a.s., za cenu 129 828 108 Kč, od drobných akcionářů za cenu 159 366 356 Kč.

Pro Prahu byl odkup akcií velice důležitý. „Do jednoho měsíce po vložení do obchodního rejstříku bude hlavní město Praha stoprocentním vlastníkem Pražských služeb, a.s., a bude tak mít plnou kontrolu nad společností, která provozuje spalovnu a sváží odpad na celém území hlavního města,“ upřesnila radní Jana Plamínková.

Za výslednou cenou stojí posudek od společnosti APOGEO Esteem, a.s., což je znalecký ústav jmenovaný Ministerstvem spravedlnosti ČR. Na základě vyžádání České národní banky bylo společností APOGEO Esteem, a.s., vypracováno doplnění o jinou výnosovou metodu. Jednání o odkupu přitom trvala několik let.

Již v minulém volebním období učinilo vedení hlavního města několik pokusů získat ve společnosti Pražské služby, a.s., 100 % akcií. Tyto snahy však nebyly úspěšné a jednání s ostatními vlastníky akcií nebyla ukončena. V tomto volebním období byla jednání obnovena a Praha znovu získá úplný dohled nad svozem odpadu a provozem spalovny. (mhmp)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji