Jihočeský kraj

Memorandum pomůže dopravním stavbám

silnice ilustrRada Středočeského kraje dnes schválila návrh na uzavření memoranda o spolupráci při výstavbě dálnice D3, D4 a staveb s nimi souvisejícími. Memorandum bude uzavřeno mezi Středočeským krajem, Jihočeským krajem, Ředitelstvím silnic a dálnic a Ministerstvem financí. Definitivní slovo o jeho uzavření však ještě budou mít zastupitelé kraje.

Uzavřením memoranda bude deklarována snaha všech odpovědných institucí za přípravu a následnou výstavbu dálnic D3 a D4 i staveb, které s nimi souvisejí, že budou při přípravných pracích u těchto dopravních staveb spolupracovat tak, aby je bylo možné co nejvíce urychlit. Stěžejním úsilím všech zúčastněných však je, aby v končeném důsledku došlo ke zkrácení doby nutné pro projednání a vydání územního rozhodnutí a následně i zkrácení doby pro vydání stavebního povolení, a to jak na stavby dálnic D3, D4, tak stavby navazující.

Memorandum rovněž deklaruje, že se smluvní strany rozhodly založit pracovní skupinu, která bude vymezené oblasti spolupráce zajišťovat, koordinovat a stanovovat společný postup mezi smluvními stranami. Výsledky spolupráce budou vyhodnocovány v šestiměsíčních intervalech. Zastoupení v ní budou mít odborníci všech stran.

V rámci svých pravomocí budou Středočeský a Jihočeský kraj nejen podporovat a připravovat přípravu staveb, ale zároveň i cíleně hledat a nacházet možnosti urychlení procesu, ať už se bude jednat o diskusi a nalezení kompromisů s obecními samosprávami, či svým specifickým přístupem při majetkoprávním vypořádání,“ dodala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Oba kraje také budou v případě, že to bude z důvodu přípravy dálnic D3 a D4 třeba, připraveny na změny v Zásadách územního rozvoj. V rámci plánování uzavírek na území svého kraje budou v maximální míře preferovat objízdné trasy po dálnicích a silnicích I. třídy před objízdnými trasami po silnicích druhých a třetích tříd.

Memorandum nezapomíná ani na rozšíření vodárenské soustavy. ŘSD ověřilo proveditelnost obslužnosti jižní části Středočeského kraje vodárenskou soustavou, která bude v koridoru dálnice D3. Ministerstvo dopravy pak v memorandu deklaruje plnou podporu této významné investici Středočeského kraje a zavazuje se k plné součinnosti, koordinaci a spolupráci mezi touto investicí kraje a investicemi MD. V memorandu je také uvedeno, že budování vodárenské soustavy je opatřením proti negativním vlivům sucha a možností, která může sloužit také pro potřeby dálnice, tj. odpočívky, SSÚD, požární vodu, čištění tunelů (Tunel Prostřední vrch, Tunel Krňany). Toto dílo by mělo být budováno i pro Posázavský skupinový vodovod se skupinovým vodovodem Benešov. Konkrétně se jedná o 61,2 km přiváděcích řadů, 9 čerpacích stanic, 4 vodojemy. Výhledové připojení je až pro 20 tisíc obyvatel, 38 obcí a 203 obecních částí. (sck)

Jihočeský kraj

nove logo 400

Hejtman: Mgr. Jiří Zimola, ČSSD
Krajské město: České Budějovice
Rozloha: 10 056 km2
Počet obyvatel: 637 460
Hustota zalidnění: 63 obyvatel/km2
NUTS: Jihozápad
Radní: Lucie Kozlová (ANO), Jan Kubík (ANO), Jaromír Slíva (ČSSD), Ivana Stráská (ČSSD), Pavel Hroch (Jihočeši 2012), Jaromír Novák (ČSSD), Miroslav Joch (ČSSD), Petr Kalina (ANO), František Konečný (ANO)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 17
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji