Jižní Morava pojede do Dubaje

czexpoRada Jihomoravského kraje schválila účast Jihomoravského kraje na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji ve dnech 30. ledna – 13. února 2021. Jihomoravský kraj tak bude mít možnost představit na EXPO 2020 rozvojové a inovační možnosti i propagovat jižní Moravu jako kraj vytvářející příznivé podmínky pro rozvoj vědy a výzkum.

Všeobecná světová výstava EXPO 2020 se uskuteční v Dubaji od 20. října 2020 do 10. dubna 2021. Jedná se o první světovou výstavu, kdy je hostitelem arabská země. Výstaviště EXPO 2020 se rozkládá na ploše cca 4,5 km2. Během konání akce se počítá s účastí přes 25 milionů návštěvníků. Český pavilon se bude nacházet v zóně „Sustainability“ na pozemku s plochou 2 200 m2 a bude u jednoho z hlavních vstupů výstaviště. Má ambici stát se „oázou v poušti“ a „chytrým“ pavilonem. Technologickým jádrem bude systém S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resource) vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím solární energie a kultivující poušť pomocí podpovrchových kultur, které vyvíjejí vědci AV ČR a ČVUT. Národní pavilon České republiky nabídne prostor pro dva stálé exponáty, které budou reprezentovat původní technologické inovace a moderní design současných tvůrců: systém S.A.W.E.R. a monumentální skleněná instalace společnosti LASVIT, oba exponáty se mají stát i hlavními návštěvnickými magnety, budou umístěny ve vstupní hale pavilonu. O patro výš vznikne výstavní galerie určená pro rotační expozice, z nichž každá potrvá dva týdny, a která nabídne prostor světově konkurenceschopným českým firmám. Návštěvníkům pavilonu se představí to nejlepší z vědy, průmyslu, inovací, ale také lázeňské péče a rekordů.

Pro prezentaci krajů, měst a institucí je určena rotační expozice, která se mění dle konkrétních výše uvedených oblastí. Vzhledem k potenciálu Jihomoravského kraje a statutárního města Brna se jako tematicky nejvhodnější jeví účast na výstavě/rotační expozici „ČESKÉ NANO“ v období 30. ledna – 13. února 2021 na rozloze cca 100 m2. V rámci pracovního konceptu rotační expozice „Od nanostruktur do vesmíru“ by šlo o představení prostřednictvím technologií spojených s elektronovou mikroskopií a leteckým (vesmírným) průmyslem, což jsou klíčové obory Regionální inovační strategie. Pro zúčastněné firmy (partnery z privátního sektoru) by prezentace na EXPO 2020 mohla představovat vhodný nástroj pro průnik na trhy Středního východu a posílení image ve svém oboru (mezi dodavateli, konkurencí apod.).

Celkové předpokládané náklady za účast na EXPO 2020 jsou odhadovány na 4 miliony korun bez DPH a budou rovnoměrně rozděleny mezi Jihomoravský kraj a město Brno. Celkové náklady na prezentaci kraje na EXPO 2020 jsou tedy předpokládány do maximální výše 2 milionů korun bez DPH (2,42 milionu korun vč. DPH). Privátní sektor by přispěl buď finančně (v tom případě by o tuto částku byly celkové náklady poníženy) nebo dodáním interaktivních exponátů. (jmk)

 

Jihomoravský kraj

symbolika logo 2010

Hejtman: Bohumil Šimek (ANO)
Krajské město: Brno
Rozloha: 7197 km2
Počet obyvatel: 1193930
Hustota zalidnění: 157 obyvatel/km2
NUTS: Jihovýchod
Radní: Roman Hanák (ČSSD), Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09), Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), Jana Pejchalová (ANO), Miroslav Kubásek (ANO), Petr Hýbler (ANO), Tomáš Soukal (ČSSD), Igor Chlup (ČSSD)
Koalice: ČSSD a KDU-ČSL
Počet obcí s rozšířenou působností: 21
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji