Hejtmani jednali o ochranných prostředcích i kultuře

videokonference2Kraje v příštích dnech zahájí debatu s ministrem vnitra o zásobování ochrannými prostředky po ukončení nouzového stavu vyhlášeného v souvislosti s koronavirovou nákazou. Nyní směřují do regionů balíčky ochranných pomůcek pro praktické lékaře, kteří by měli testovat lidi po ukončení karantény. Hejtmanky a hejtmani také chtějí mít jasno o podpoře státu při organizaci tradičních kulturních akcí v regionech. Vyplynulo to ze společné videokonference představitelů krajů s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem.

Zástupci ministerstva vnitra informovali hejtmany, že dnes kraje dostaly první balíčky, jež by měly obsahovat vše potřebné k provádění testů praktickými lékaři. Kraje by také měly získat masky s filtry, jež mohou plnohodnotně nahradit respirátory FFP3. „Máme avizován další velký závoz standardních zásob, jako jsou roušky, brýle a obleky, v pátek přiletí další letadlo, takže nyní zásobování funguje bez problémů. Je třeba ale také diskutovat o tom, jak to bude s dodávkami po ukončení nouzového stavu,“ uvedl Jiří Běhounek, 1. místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek upozornil na kritickou situaci v oblasti kultury s tím, že chce s jednotlivými kraji jednat o pomoci regionálním kulturním institucím, divadlům, orchestrům, ale i organizátorům kulturních akcí. Ministerstvo kultury podle něj připravuje dotační program, kterým chce podpořit právě udržení kulturní infrastruktury v krajích. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis připomněli nutnost řešit akce, jejichž organizace už v současnosti běží, jako je Smetanova Litomyšl či Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. „Pan ministr Zaorálek nás ujistil, že i když se takovéto akce v regionech uskuteční v omezeném rozsahu, než se plánovalo, nebo se dokonce nezrealizují vůbec, ministerstvo kultury se stejně na nákladech bude podílet, aby zajistilo alespoň jejich konání v budoucnu,“ vysvětlil Jiří Běhounek. (akcr)

 

Jihomoravský kraj

symbolika logo 2010

Hejtman: Bohumil Šimek (ANO)
Krajské město: Brno
Rozloha: 7197 km2
Počet obyvatel: 1193930
Hustota zalidnění: 157 obyvatel/km2
NUTS: Jihovýchod
Radní: Roman Hanák (ČSSD), Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09), Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), Jana Pejchalová (ANO), Miroslav Kubásek (ANO), Petr Hýbler (ANO), Tomáš Soukal (ČSSD), Igor Chlup (ČSSD)
Koalice: ČSSD a KDU-ČSL
Počet obcí s rozšířenou působností: 21
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji