Hejtmanky podepsaly spolupráci krajů

hejtmankyVčera u vás, dneska u nás. V nadsázce tak lze označit setkání představitelů Jihočeského a Středočeského kraje s cílem podepsat Memorandum o spolupráci. Jednání se odehrálo v rámci 14. zasedání Rady asociace krajů v Hluboké nad Vltavou. Zúčastněné strany, které memorandum signovaly, navázaly na letošní červnové setkání Středočechů s Jihočechy v Praze. Zástupci sousedních krajů si tehdy nastavili mantinely těsnější spolupráce v oblastech, kde bude jejich společný postup prospěšný.

Výsledkem je memorandum, které zohledňuje, že oba kraje mají společný zájem na zkvalitnění vzájemné kooperace v oblastech dopravy, životního prostředí, zejména pak v oblasti vodního a odpadového hospodářství, kultury, školství, zdravotnictví, regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu. V souladu se Strategiemi rozvoje územních obvodů krajů.

Naše kraje k sobě mají velmi blízko a spojuje je mnoho věcí. A nejsou to jen silnice a řeka Vltava. Ale jsou to i problémy ve školství či zdravotnictví, na jejichž řešení můžeme nyní úzce spolupracovat. Rádi využijeme i toho, že jedna strana je v něčem o trochu dál, než ta druhá. Zároveň jsme se dohodli, že neexistují témata, která by pro nás byla tabu. Stejně tak nejsou témata, která bychom si chtěli chránit jen pro sebe. O dobré zkušenosti se se naopak rádi podělíme," uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Máme toho opravdu mnoho společného. Od dálnic přes povodí Vltavy až po památky na pomezí obou krajů. Jsem přesvědčena o tom, že nastavení a definice konkrétních oblastí spolupráce bude ku prospěchu obou regionů. Je užitečné přebírat osvědčené know-how z jednoho kraje pro druhý a naopak," říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a upozornila i konkrétní příklad nově navazované spolupráce.

Aktuálně s Jihočechy řešíme snížení obsahu fosforu ve vodní nádrži Orlík. Středočeský kraj rozhodnutím zastupitelstva poskytl kraji Jihočeskému jeden milion korun na vypracování studie k omezení přísunu fosforu do vodní nádrže. Před podpisem je také společné čtyřstranné memorandum deklarující zájem obou krajů, Ředitelství silnic a dálnic ČR a Ministerstva dopravy ČR na dostavbě dálnic D3, D4 a staveb s nimi souvisejících," uvedla středočeská hejtmanka.

Platnost a účinnost memoranda je sjednána na tři roky. Výsledky spolupráce budou obě strany vyhodnocovat v pravidelných šestiměsíčních intervalech. (sck)

 

Středočeský kraj

sck

Hejtman: Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
Krajské město: Praha
Rozloha: 11014 km2
Počet obyvatel: 1287277
Hustota zalidnění: 116 obyvatel/km2
NUTS: Střední Čechy
Radní: Gabriel Kovács (ANO), Martin Kupka (ODS), Martin Macháček (STAN), Daniel Marek (TOP 09), Věslav Michalik (STAN), Jaroslava Němcová (ANO), František Petrtýl (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jan Skopeček (ODS), Ivo Šanc (STAN)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 26
Počet členů rady: 10
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji