MPO už vyřizuje žádosti o „ošetřovné“ OSVČ

remesloZa dva týdny od spuštění „ošetřovného“ pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) přišly Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) žádosti od více než 50 000 lidí. Cca 10 000 z nich už MPO posoudilo. Z toho cca 5 000 schválilo, 5 000  musí vrátit zpět žadatelům k doplnění či přepracování. Dnes se tato dotace OSVČ začala vyplácet, v první vlně odejde cca 22 milionů korun cca 3 000 lidem. Jde tak zřejmě o jeden z časových rekordů mezi vývojem aplikace, spuštěním až po konkrétní výsledky, které se týkají desítek tisíc lidí.

Žádosti o dotaci OSVČ, která je obdobou ošetřovného, často nebývají kompletní nebo je lidé vyplňují špatně. MPO proto doporučuje, aby OSVČ formulář před odesláním vždy pečlivě zkontrolovaly a pokud si nejsou jisté, aby se obrátily na obecní živnostenský úřad. Pokud tak učiní a vše pošlou správně, dostanou samozřejmě také dřív potřebné finance.

Doporučujeme žádosti před odesláním vždy pečlivě zkontrolovat a nezapomínat na přílohu, kterou je potvrzení od školky, dětské skupiny, školy či sociálního zařízení, že je zavřený, se jménem dítěte či jiné osoby, kterou má OSVČ v péči. Když budou OSVČ vše posílat správně hned - jde opravdu jen o žádost s čestným prohlášením a potvrzením o zavřené instituci - nebudou se muset řešit opravy a bude tak víc kapacit na vyřizování a dřív také dostanou peníze,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. A dodává, že aktuálně to je tak, že průměrná výše dotace u rozhodnutých žádostí je 7 000 Kč na jednoho člověka.

OSVČ žádosti o dotaci, která je obdobou ošetřovného, často ručně podepsaly, naskenovanou přiložily k e-mailu a poslaly. Chyběl však elektronický podpis, který je nezbytný pro jasné prokázání identity. Řada lidí také nepřiložila potvrzení o uzavření školy nebo zařízení, mnozí žádost poslali opakovaně.

Správný postup je formulář vyplnit, zkontrolovat, zda se nevynechala žádná potřebná kolonka, zejména osobní údaje, kontakty a číslo účtu, následně je nutné přiložit přílohu – potvrzení o zavřené školce, škole či jiné instituci, které stačí i jako obyčejný e-mail - a pak si vybrat ze tří způsobů, jak žádost odeslat. Doporučujeme využívat zejména datovou schránku. Dá se totiž využít pro veškerou elektronickou komunikaci s veřejnou správou a nesmírně urychluje proces vyřízení žádosti. Prosíme rovněž ty žadatele, kteří už svou žádost poslali, aby další dokumenty neposílali a vyčkali na to, až je kontaktuje MPO,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler.

Doklad/potvrzení o uzavření školského/dětského zařízení (školky/školy) či zařízení, které poskytuje sociální služby, je povinnou přílohou, která nemá standardizovanou formu. V kontextu s „ošetřovným“ OSVČ stačí jakýkoliv doklad, například e-mail či dopis dané školy nebo zařízení, který potvrdí, že byly uzavřeny. MPO upozorňuje, že je velmi důležité, aby na tomto dokladu bylo uvedeno i jméno a příjmení dítěte či jiné osoby, o kterou se OSVČ stará. Také je možné použít formulář ČSSZ k zaměstnaneckému ošetřovnému, stačí vyplnit část A.

Žádost o „ošetřovné“ OSVČ je možné na MPO doručit:

  • Nejrychlejší formou je zaslání prostřednictvím datové schránky wnswemb, do předmětu uvést fpmpo20, nebo

  • e-mailem, jehož přílohou bude vyplněný formulář opatřený elektronickým podpisem včetně příloh na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a do předmětu uvést fpmpo20, nebo

  • originál žádosti podepsaný žadatelem poštou na adresu: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, 110 15 Praha 1, obálka musí být označena „fpmpo20“.


Formulář a podrobné informace jsou k dispozici na www.mpo.cz/osetrovneosvc. Žádost o „ošetřovné“ za březen je možné poslat do 30. dubna 2020. Odpovědi na nejčastější dotazy OSVČ k „ošetřovnému“ se průběžně zveřejňují na portále pro podnikatele a živnostníky Businessinfo.cz.

OSVČ může při splnění stanovených podmínek rovněž využít kompenzační bonus, informace jsou na https://www.daneelektronicky.cz/cs/aktualni-informace-z-dp/2020/Zadost-Interaktivni-PDF-4687.

Celkový přehled pomoci OSVČ najdete na https://www.mpo.cz/assets/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/2020/4/tabulky-VII_3.pdf. Pro aktuální informace resort průmyslu a obchodu doporučuje sledovat informační zdroje MPO, Ministerstva financí či vlády a také sdělovací prostředky. (mpo)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji