„Ministerstvo by mělo financovat místní komunikace,“ řekla při návštěvě Pardubického kraje Šlechtová

slechtova 2Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová je tento týden na dvoudenní návštěvě Pardubického kraje. Chce se především přesvědčit o tom, že peníze od evropské unie a od státu byly v kraji správně a smysluplně využity. Rovněž chce vznést požadavek na kraje, aby vybraly místa hodná propagace pro rozvoj cestovního ruchu v Česku.

Jednou z oblastí zájmu Karly Šlechtové v Pardubickém kraji bylo čerpání peněz z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Naším cílem jsou místní silnice obcí do tří tisíc obyvatel, které nemají šanci získat evropské dotace z našeho IROPu, protože jsou příliš malé. IROP financuje pouze silnice druhé a třetí třídy a to jen ty, které jsou připojeny na silniční síť TNT. Vzhledem k tomu, že žádný resort nefinancuje místní komunikace, považuji za nutné, aby se jich ujalo ministerstvo pro místní rozvoj,“ uvedla Karla Šlechtová.

Dalším tématem prvního dne návštěvy ministryně v Pardubickém kraji byl i cestovní ruch a kulturní památky a čerpání evropských dotací na ně. Evropské komisi se nelíbí, na jaké projekty jsou evropské peníze v Česku použity. Podle nich tyto plány nesplňují jimi zadaná kritéria z roku 2012. „Česká republika si zavařila sama, ať už v ohledu cestovního ruchu nebo kulturních památek. Aquaparky, či golfová hřiště postavená především z Regionálních operačních programů jsou problém. Podle zástupců Komise by tyto prostředky měly být využity mnohem smysluplněji,“ vyjádřila se Šlechtová. U kulturních památek je problém v tom, že Evropská komise bude nyní podporovat pouze Národní kulturní památky a památky uvedené na seznamu UNESCO. Na NKP pak může ČR žádat o dotace ve výši pět milionů eur, na památky UNESCO deset milionů eur. Původně EK prý chtěla stopnout přísun peněz úplně.

Do budoucna MMR také počítá s intenzivnějším zapojením státní agentury Czech Tourism do propagace cestovního ruchu v České republice. Ministryně Šlechtová se nyní chystá oslovit jednotlivé kraje, aby předaly své návrhy, která místa v jejich regionu by měla být propagována. Dříve prý prostředky byly poskytovány spíše na nákup mediálního prostoru pro různé akce, což prý nemá moc velký regionální význam. Lukáš Zitka

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji