V kraji možná vznikne pobočka dopravní fakulty

pilotV návaznosti na plánovaný výcvik pilotů na karlovarském letišti by v Karlovarském kraji mohla vzniknout pobočka Fakulty dopravní ČVUT Praha. Studovali by zde budoucí piloti, mechanici a další specialisté v letovém provozu. Potvrdila to hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

O této možnosti jsem jednala s vedením fakulty dopravní a dohodli jsme se na tom, že připravíme společnou smlouvu, závazný dokument o tom, že by se v horizontu zhruba tří let mohla pobočka otevřít. Určena by byla nejen pro české, ale i zahraniční studenty a počítá se i s výukou v anglickém jazyce. Letecká doprava je v současnosti čím dál rozšířenější a potýká se s nedostatkem pilotů i pozemních zaměstnanců letišť. Karlovarské letiště má navíc velký potenciál. S ČVUT spolupracuje právě i letecká škola F AIR, která cvičí mimo jiné absolventy této univerzity. Kdyby se uzavřela smlouva, hned poté můžeme usilovat o získání finančních prostředků v rámci programu Restart, ze kterého by se mohlo financovat zázemí pro studenty a budoucí vznik plnohodnotné veřejné vysoké školy na našem území, což je jeden ze strategických projektů kraje," uvedla hejtmanka. Podle prvních předpokladů by v pobočce mohlo studovat až okolo 600 studentů. V případě uzavření smlouvy by vznikly pracovní týmy, které by řešily konkrétní podmínky potřebné ke studiu. Součástí školy by mohly být i laboratoře, kde by se rozvíjel výzkum. (kvk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji