Radnice prověří, proč selhala kontrola lávky

trojska lavkaPražští radní v pondělí schválili tisk, který reaguje na postup vyšetřování pádu Trojské lávky Policií ČR. Magistrát hl. m. Prahy prověří, jak bylo v minulosti nakládáno s informacemi o havarijním stavu Trojské lávky, a zároveň, jestli postupovala Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) při správě lávky v souladu se smlouvami s hl. m. Prahou.

Vedení hlavního města prověří, jakým způsobem bylo v minulosti nakládáno s informacemi o stavu Trojské lávky a zda byly dodrženy veškeré kontrolní mechanismy, které měly pádu zabránit. „Z šetření orgánů činných v trestním řízení vyplývá, že špatný až havarijní stav Trojské lávky byl konstatován v řadě dokumentů a posudků správce Trojské lávky, a to již minimálně v roce 1995,“ uvedla radní pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová.

Dvacet let správce mostů v Praze - Technická správa komunikací a vlastník hlavní město Praha - přehlížely havarijní stav Trojské lávky, což je neuvěřitelné selhání všech, kteří o tom věděli, i těch, kteří o tom nevěděli, ale vzhledem ke svým funkcím vědět měli. Pražský magistrát nyní prověří, proč se tak stalo a zároveň zajistí, aby napříště byly kontrolní mechanismy a procesy nastaveny tak, aby k podobnému případu již nikdy nedošlo,“ doplnila radní Kordová Marvanová.

Po pádu lávky bylo TSK přijato několik krátkodobých i dlouhodobých opatření. V následujících týdnech po pádu Trojské lávky byly provedeny mimořádné kontroly všech konstrukčně podobných mostních objektů ve správě TSK a v průběhu roku 2018 došlo k navýšení počtu pracovníků na oddělení mostů. Diagnostiky jsou v daleko větším počtu prováděny i u mostů menších rozpětí, a to zejména u problematických konstrukcí nebo na dopravně velmi exponovaných komunikacích. (mhmp)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji