Autobusy mají prázdniny

autobus ilustracniOde dneška jsou uzavřeny pro výuku základní, střední i vysoké školy. Na výrazné utlumení přepravy reagovaly nejenom městské dopravní podniky, ale také krajské spoje v závazku veřejné služby. Ty v mnoha krajích přešly do prázdninového režimu.

Například v Kraji Vysočina budou autobusy jezdit podle prázdninového jízdního řádu až do 13. června. "V momentě, kdy opatření z nařízení centrálních orgánů budou odvolána, budou jízdní řády na Vysočině neprodleně upraveny tak, aby byl zajištěný okamžitý běžný režim dopravy do školských zařízení," uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Opatření se týká pouze autobusů, nikoliv železniční dopravy.

Od pátku 13. března začne prázdninový režim jízdních řádů platit i v Pardubickém kraji. "Dopravci nejpozději do tohoto čtvrtka zašlou změněné jízdní řády do celostátního registru ke schválení. Informace o jízdních řádech budou k dispozici na veřejných portálech v řádech dnů. Jízdní řády budou také zaslány městům a obcím Pardubického kraje," řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš s tím, že kraj zatím neuvažuje o omezení provozu v rámci osobní železniční dopravy.

Ani ve Středočeském kraji se prozatím opatření v rámci veřejné dopravy nedotknou železnice. Od soboty 14. března budou příměstské autobusové linky PID jezdit podle prázdninového jízdního řádu. V rámci linek SID a PAD od soboty 14. 3. 2020 do odvolání nepojedou školní spoje (případně školní linky), tj. spoje, které jsou v jízdních řádech vyznačeny negativní poznámkou pro vánoční či letní prázdniny.

V Libereckém kraji, kde jsou tento týden jarní prázdniny, bude platit prázdninový jízdní řád v autobusové dopravě i po jejich skončení. Kraj jako objednavatel rozhodl, že autobusy v tomto režimu budou jezdit až do pátku 27. března. Případné další změny oznámí.

Omezeny budou i spoje v Olomouckém kraji, kde o tom rozhodla tamní bezpečnostní rada s tím, že od kdy se tak stane, oznámí. „Nemá smysl vypravovat autobusy, které by jely prázdné. Samozřejmě nastavíme systém tak, aby opět vyjely v momentě, kdy bude mimořádné opatření zrušeno,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Tento krok pravděpodobně čeká i jižní Moravu. "Náměstek pro dopravu Roman Hanák byl pověřen komunikací s koordinátorem integrované dopravy o adekvátních omezeních ve veřejné dopravě," řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Kraj Vysočina

kraj vysocina logo 3

Hejtman: Jiří Běhounek (ČSSD)
Krajské město: Jihlava
Rozloha: 6796 km2
Počet obyvatel: 515864
Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km2
NUTS: Jihovýchod
Radní: Pavel Franěk (ANO), Vladimír Novotný (ČSSD), Jana Fischerová (ODS), Pavel Pacal (Starostové), Josef Pavlík (ANO), Jana Fialová (ČSSD), Jan Hyliš (ČSSD), Martin Hyský (ČSSD)
Koalice: ČSSD s podporou KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji