Netolický: Dálnice nesmí skončit před Mýtem

netolicky mytoHejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek Vysoké Mýto. Se starostou města Františkem Jiraským projednával především záležitosti spojené se stavbou výjezdové stanice ZZS ve městě, rozvoj karosářského muzea, vybudování obchvatu města v souvislosti se stavbou dálnice D35 či další rozvoj Vysokomýtské nemocnice, která byla následně další zastávkou hejtmana při návštěvě města.

Město je v současné době silně zatíženo kamionovou dopravou, a proto bylo jedním z témat nejen vybudování obchvatu města v souvislosti se stavbou D35 a přivaděče na silnici II/312 směrem na Choceň a Žamberk. „Stále opakujeme, že dálnice nesmí skončit před Vysokým Mýtem či Hrušovou, protože by to pro celou lokalitu znamenalo katastrofální nárůst dopravy i oproti současné neutěšené situaci. Zároveň pokračujeme v přípravě napojení silnice II/312 směrem na Choceň a Žamberk jako součást memoranda se státem. Naše Správa a údržba silnic má jasné zadání, jak má v rámci těchto staveb postupovat, aby nedocházelo ke zbytečným průtahům v rámci jednotlivých etap,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že budou organizovány pravidelné a detailní kontrolní dny.

Mezi výjezdové stanice krajské zdravotnické záchranné služby, které kraj plánuje v příštích letech vybudovat, patří také Vysoké Mýto. Prvním krokem je však bourání starých objektů v areálu nemocnice, na čemž kraj spolupracuje s městem, které ve svém rozpočtu vyčlenilo finanční prostředky. „Do konce února bychom měli mít dokončené práce na projektu s tím, že v letošním roce by měl být pozemek připravený. Vedle stanic na Seči, Starých Čívicích, Holicích či Moravské Třebové se jedná o další z řady připravovaných projektů, které mají za cíl zkvalitnit prostředí našich záchranářů, ale také přiblížit zdravotnickou péči občanům,“ sdělil hejtman.

Pardubický kraj ve městě kromě nemocnice následné péče zřizuje také střední školy včetně gymnázia, na kterém kraj připravuje investici do zateplení budovy včetně oken za necelých 30 milionů korun. Budovu gymnázia chtěl kraj zateplit již v minulosti, ale kvůli její památkové ochraně to nebylo možné v rámci dotačních titulů realizovat. „Stav objektu gymnázia investici jednoznačně vyžaduje. Čekali jsme na vhodné dotační příležitosti. Bohužel však nebylo možné na realizace úsporných energetických opatření čerpat evropské prostředky. To nyní lze, a proto jsme k tomuto kroku přistoupili,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že díky investici budou šetřeny provozní prostředky školy.

Město je dlouhodobě spjaté s automobilním průmyslem a karosářstvím. Pro další rozvoj unikátního muzea jedná kraj o vhodných prostorech. Ty se nabízejí v bývalém školním areálu v ulici kpt. Popplera. „V tuto chvíli se jedná o logický záměr, jak využít vyprazdňované prostory, které naše školy již nepotřebují. Pakliže tímto můžeme pomoci dalšímu rozvoji karosářského muzea, tak budeme připravovat další kroky,“ sdělil hejtman.

Vysoké Mýto čeká v dohledné době stěhování pobočky České pošty z prostor nedaleko náměstí, jelikož se budova nachází v soukromém vlastnictví a vysoké nájemné provoz pošty zatěžuje. V této souvislosti nabízí radnice přízemní prostory městského úřadu v Jiráskově ulici, kde bývala restaurace. Hejtman, jakožto člen dozorčí rady České pošty nabídl zprostředkování jednání tak, aby bylo umístění nové pobočky pro občany co nejdostupnější. (pak)

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji