Na kraji o negativním dopadu průmyslových zón

jednani zonyJak ulehčit krajskému městu od negativních dopadů průmyslových zón a kde na to vzít peníze, to byl hlavní bod už několikáté schůzky pracovní skupiny, kterou na Krajský úřad Pardubického kraje svolali náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš spolu s primátorem statutárního města Pardubice Martinem Charvátem. Sešli se tu zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (MPO), CzechInvestu, kraje, města i silničářů.

V Pardubicích jsou celkem tři průmyslové zóny – jedna je v Černé za Bory, druhá v Semtíně a třetí ve Starých Čívicích. Všechny se v průběhu uplynulých desetiletí poměrně živelně rozvíjely a počítají i s dalším růstem. My teď až následně řešíme stav silnic, které k nim vedou, ale i další důsledky jejich činnosti,“ říká Michal Kortyš. „Impulzem bylo třístranné memorandum mezi firmou Foxconn , krajem a městem o posílení infrastruktury v lokalitě Černá za Bory. V roce 2018 firma Foxconn  od memoranda odstoupila a dohodli jsme se s primátorem pokračovat i bez jejich účasti,“ dodává Kortyš.

Jednou z dobrých zpráv na jednání byla informace náměstka primátora Pardubic Petra Kvaše o tom, že rekonstrukce ulice Dělnické má už stavební povolení, a zároveň tu zazněl příslib finančních prostředků z dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu. Další silnice u průmyslových zón ale bude potřeba zafinancovat z dalších zdrojů. Jedná se zejména o silnice II. a III. tříd, ale i místní komunikace, ať už v areálu v Černé za Bory, silnice navazující na dopravní uzel v Semtíně nebo silnice ze Starých Čívic směrem na Lázně Bohdaneč.

Představitelé města Pardubic zároveň ale poukázali na další problémy, které jsou s vysokým přílivem cizinců do města spojené. „Ti lidé potřebují někde bydlet. V Pardubicích jsou v současné době všechny ubytovny plné, zaměstnanci si shánějí bydlení i v okolních obcích a dojíždějí. Velmi silně se projevuje nárůst dětí cizinců zejména třetích zemí v našich mateřských a základních školách, už jich je téměř 400, to je v podstatě jedna celá škola a školka. V rámci tzv. slučování rodin čelíme také tlaku umísťování desítek dětí a žáků mimo období zápisů do MŠ a ZŠ v průběhu školního roku, problémy vnímáme i v oblasti zdravotní péče, kdy je nedostatečně pokryta péče v odbornostech praktického lékařství, pediatrie, stomatologie nebo gynekologie,“ shrnuje náměstek primátora Jakub Rychtecký aktuální stav a požadavky města na zástupce dotčených ministerstvech.

Příští schůzka pracovní skupiny rozšířená o zástupce dalších ministerstev, kteří by mohli být nápomocni s těmito problémy, se uskuteční 20. února v prostorách Senátu v Praze. (pak)

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji