Regionální rozvoj má podpořit přejmenovaný fond

bydleni 2Vláda na svém jednání dnes odsouhlasila rozšíření působnosti stávajícího Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) o další aktivity, které se vztahují k podpoře regionálního rozvoje. V této souvislosti má dojít ke změně názvu na Státní fond podpory investic (dále jen SFPI).

„Dnes jsem předložila na vládě novelu zákona, která upravuje okruh aktivit Fondu. Změní se také jeho název na Státní fond podpory investic, který bude lépe vystihovat jeho hlavní účel. SFPI nově podpoří investice v oblasti regionálního rozvoje, územního plánování nebo cestovního ruchu. Očekávám příznivé efekty v regionech, ať už jde o regeneraci brownfieldů nebo podporu občanské vybavenosti," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Nově nazývaný Státní fond podpory investic (SFPI) bude podporovat investice související s udržitelným rozvojem obcí, měst a regionů, bydlením a cestovním ruchem, a to v souladu s koncepcemi, strategickými dokumenty, programy a jinými dokumenty schválenými vládou České republiky a v souladu s veřejným zájmem. "V případě podpory bydlení budou revidovány stávající programy a představeny programy nové, jakými jsou například již spuštěný program Podpora bydlení pro mladé nebo program Výstavba, který již probíhá legislativním procesem," doplnila Dostálová. Dále se navrhuje doplnění ustanovení, díky kterému bude moct SFPI nahlížet do základních státních registrů. Odpadnou také některé složité administrativní práce pro žadatele o dotace.

Státní fond rozvoje bydlení doposud poskytuje prostředky určené na podporu bydlení. Jeho současným cílem je podpora soukromých a obecních investic do výstavby, oprav a modernizace bytů. (mmr)

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji